ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Δήμος Λατσιών βρίσκεται σε απόσταση 7 Χμ (4.34 Μιλίων) στα νότια της Λευκωσίας, της πρωτεύουσας της Κύπρου. Ιδρυμένος το 1986, εκτείνεται σε μια περιοχή 16,28 τετρ. Χμ (6.29 τετρ. μιλίων) σε μέσο υψόμετρο 190-195 μέτρων (623-640 ποδιών) πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Διαμέσου του Δήμου ρέουν οι χείμαρροι Δρακοντιάς και Καλόγερος, και οι δύο παρακλάδια του ποταμού Βαθύ, ο οποίος με τη σειρά του αποτελεί παραπόταμο του ποταμού Πεδιαίου (Πηδιά), ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Κύπρου. Ο πληθυσμός των Λατσιών (απογραφή πληθυσμού 2011 ) υπερβαίνει τις 17.500 – 18.000 και συνεχίζει να αυξάνεται. Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση του Δήμου, σε μικρή απόσταση από το μεγάλο αστικό κέντρο της Λευκωσίας, και το άριστο συγκοινωνιακό δίκτυο, έχει σε μεγάλο βαθμό συνεισφέρει θετικά στην αξιόλογη οικιστική και βιομηχανική ανάπτυξη.

municipality1s

 

Εντός των Λατσιών βρίσκεται το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο, κτισμένο σε μια λοφώδη περιοχή στα νοτιοανατολικά του προαστείου. Δίπλα από τα Λατσιά, αλλά εντός της διοικητικής περιοχής του Δήμου Στροβόλου, βρίσκεται το νέο στάδιο ΓΣΠ, το Ίδρυμα Χρίστου-Στέλιου Ιωάννου, καθώς επίσης και το  νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας Αθαλάσσας. Επίσης δίπλα από τα Λατσιά, αλλά εντός της διοικητικής περιοχής του Δήμου Γερίου, βρίσκεται το Αθλητικό Κέντρο THE SPORTING CLUB της  Τράπεζας Κύπρου.

Από το 1996, ο Δήμος Λατσιών λειτουργεί δημοτική δανειστική βιβλιοθήκη με μεγάλο αριθμό βιβλίων, λεξικών, εγκυκλοπαιδειών και άλλων βιβλίων αναφοράς (πάνω από 12.000 τίτλοι), καθώς επίσης και αριθμό εκπαιδευτικών βιντεοκασετών, ένα βίντεο και μία τηλεόραση, μία φωτοτυπική, ένα προσωπικό υπολογιστή τύπου IBM και CD – ROMs πολυμέσων. Τα βιβλία είναι ταξινομημένα σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης Melvil Dewey, δηλαδή είναι οργανωμένα σε δέκα (10) κύριες κατηγορίες.

municipality2

Υπάρχει ένα μικρό κυβερνητικό νοσοκομείο, παρόλο που ο πληθυσμός εξυπηρετείται επίσης και από το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Μακάρειο Νοσοκομείο και άλλες ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία σε όλη την ευρύτερη Λευκωσία.

Ανεγείρεται νέο Κέντρο  Υγείας Λατσιών, θα είναι μεγέθους πέραν των 2,000 τετραγωνικών μέτρων και θα διαθέτει μεταξύ άλλων δωμάτια εξέτασης από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, αποθήκες φαρμάκων, δωμάτιο αιμοληψίας, φαρμακείο και παιδική χαρά. Στα μέσα του 2017 αναμένεται να παραδοθεί από την Cyfield πλήρως εξοπλισμένο και καθ’ όλα έτοιμο να εξυπηρετήσει τους κατοίκους  των Λατσιών και της γύρω περιοχής.

Στα αρχαία, μεσαιωνικά και στα χρόνια στις αρχές του 20ου αιώνα, τα Λατσιά υδροδοτούνταν από τις διάφορες και άφθονες υπόγειες πηγές. Οι ντόπιοι έκτιζαν μικρά πηγάδια για να αντλούν νερό από τη γη, τα οποία ονόμαζαν «αλακάτια». Ένα αλακάτι, σχεδόν εξαλειμμένο σήμερα, είναι και το έμβλημα του Δήμου. Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1990, τα Λατσιά λάμβαναν νερό από αριθμό γεωτρήσεων στο Δήμο και από τον αγωγό νερού Βασιλικό-Πεντάσχοινο. Από την 1η Οκτωβρίου 2001, τα Λατσιά υδροδοτούνται από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, με νερό που προέρχεται εν μέρει από αφαλάτωση από τη θάλασσα της περιοχής της Λάρνακας και εν μέρει από διύλιση από τα φράγματα Γερμασόγειας, Διποτάμου, Καλαβασού, Κούρρη και Λευκάρων. Τα Λατσιά έχουν οριστεί ως «Περιοχή 21» της υδατικής διαχείρισης του ΣΥΛ, και οι ανάγκες του Δήμου σε νερό καλύφτηκαν με 805.720 κυβικά μέτρα νερού (γύρω στα 28.454.500 κυβικά πόδια) το έτος 2002.

Τα Λατσιά  εξυπηρετούνται από κεντρικό αποχετευτικό σύστημα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας. Οι ενώσεις που συνδέουν το προάστειο με το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων στη Βαθιά Γωνιά, κοντά στο χωριό Άγιος Σωζόμενος, έχουν ολοκληρωθεί γύρω στο 2012 και τα Λατσιά άρχισαν να εξυπηρετούνται από το νέο Αποχετευτικό σύστημα της Μείζονος Λευκωσίας τα έτη 2010-2012, όταν το Εργοστάσιο Επεξεργασίας είχε ξεκινήσει να λειτουργεί.

municipality3s

Ο ΔΗΜΟΣ

Τα Λατσιά αποτελούν τυπικό δείγμα νέου Δήμου στην Κύπρο, παρουσιάζοντας αστραπιαία εξέλιξη σε κάθε τομέα. Οι πρώτες δημοτικές εκλογές έγιναν το 1986, μετά από ένα θετικό δημοψήφισμα που διεξάχθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1986. Ο πρώτος δήμαρχος ήταν ο Ανδρέας Κουκουμάς (1986-1991). Οι δεύτερες και τρίτες εκλογές (το 1991 και 1996, αντίστοιχα) ανέδειξαν το Χριστάκη Χριστοφίδη ως δήμαρχο. Οι τέταρτες εκλογές (2001-2006) ανέδειξαν τον Κώστα Ευσταθίου ως δήμαρχο. Οι πέμπτες εκλογές (που διεξήχθησαν στις 17 Δεκεμβρίου 2006) ανέδειξαν τον Παναγιώτη Κυπριανού ως τον δήμαρχο. Οι έκτες εκλογές (που διεξήχθησαν στις 18 Δεκεμβρίου 2011) ανέδειξαν και πάλι τον Παναγιώτη Κυπριανού ως τον δήμαρχο. Οι έβδομες εκλογές (που διεξήχθησαν στις 18 Δεκεμβρίου 2016) ανέδειξαν τον Χρίστο Πιτταρά ως τον τωρινό δήμαρχο.

Το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από 13 μέλη (σύμφωνα με τους αριθμούς πληθυσμού, όπως περιγράφεται στον Περί Δήμων Νόμο 111/1985), το Δήμαρχο και 12 δημοτικούς συμβούλους, ένας εκ των οποίων ψηφίζεται Αντιδήμαρχος. Ο τωρινός Αντιδήμαρχος είναι ο Κυπριανός Φιλίππου. Όλα τα μέλη του συμβουλίου εκλέγονται απευθείας από το λαό των Λατσιών για περίοδο πέντε (5) ετών.

municipality4s

Για διοικητικούς σκοπούς, τα Λατσιά διαιρούνται σε τρεις ενορίες: τον Άγιο Γεώργιο (που καλύπτει την περισσότερη έκταση των Λατσιών), τον Άγιο Ελευθέριο (που καλύπτει τον προσφυγικό συνοικισμό του Αγίου Ελευθερίου) και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ (που καλύπτει την ομώνυμη προσφυγική αυτοστέγαση).

Ο Δήμος εργοδοτεί 27 υπαλλήλους και 46 εργάτες. Διαθέτει δημοτική βιβλιοθήκη, φιλαρμονική ορχήστρα, Δημοτική χορωδία και  παιδική χορωδία. Ο Δήμος οργανώνει παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, ελληνικής εθνικής εορτής. Από το 1999, ο Δήμος διοργανώνει καλοκαιρινές κατασκηνώσεις στο παλιό Δημοτικό σχολείο Αγριδιών, ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στην επαρχία, ψηλά στην περιοχή του Τροόδους, γύρω στα 40 Χμ (25 μίλια) στα νοτσιοδυτικά της Λευκωσίας και 22 Χμ (14 μίλια) στα βόρεια της Λεμεσού.

Για σκοπούς διοίκησης, υπάρχουν εννέα δημοτικά τμήματα:

  • Γραμματεία (Ο Δημοτικός Γραμματέας, είναι επικεφαλής όλων των υπηρεσιών).
  • Τεχνική Υπηρεσία.
  • Δημοτικό Ταμείο.
  • Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Καθαριότητας.
  • Τμήμα φορολογιών.
  • Τμήμα Πρασίνου και Κήπων.
  • Πολιτιστικό Τμήμα.
  • Βιβλιοθήκη