Οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου βρίσκονται εντός των δημοτικών ορίων του Δήμου Λατσιών, στα νοτιοδυτικά σύνορα του Δήμου. Οι εγκαταστάσεις του Σκοπευτηρίου θεωρούνται πολύ υψηλών προδιαγραφών γι’ αυτό και πολύ συχνά φιλοξενούνται Παγκόσμιοι και Ευρωπαϊκοί αγώνες. Στο χώρο του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου λειτουργεί καφετέρια που είναι ανοιχτή για το κοινό. Να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις του Σκοπευτηρίου καλύπτουν έκταση 100 εκταρίων (1 εκτάριο = 10.000 τετρ. μέτρα).

Το Ολυμπιακό σκοπευτήριο, κατασκευάστηκε το 1989 στην περιοχή «Απαλός» στα Λατσιά, ανήκει στη Σκοπευτική Οργάνωση Λευκωσίας και αποτελεί ένα από τα καλύτερα σκοπευτήρια της Ευρώπης και στολίδι για το Δήμο μας. Τα εγκαίνια του έγιναν στις 11 Μαΐου 1989, από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργο Βασιλείου. Αποτελεί ένα από τα μεγάλα Αθλητικά Κέντρα που κατασκεύασε ο ΚΟΑ για τις ανάγκες της διοργάνωσης των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης που ανέλαβε και διοργάνωσε  με επιτυχία η Κύπρος το 1989 και η πρώτη μεγάλη σκοπευτική διοργάνωση που φιλοξένησε το Ολυμπιακό σκοπευτήριο, ήταν οι σκοπευτικοί αγώνες μέσα στα πλαίσια των ΑΜΚΕ. Στη συνέχεια, το 1991, έγιναν οι σκοπευτικοί αγώνες των Κοινοπολιτειακών (Τμήμα Ευρώπης).

Διεθνείς διοργανώσεις

Από τότε, η Διεθνής Ομοσπονδία Σκοποβολής I.S.S.F (INTERNATIONAL SHOOTING SPORT FEDERATION) και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Σκοποβολής E.S.C (EUROPEAN SHOOTING CONFEDERATION), έχουν εμπιστευθεί τη διοργάνωση στο Ολυμπιακό σκοπευτήριο, όλων των μεγάλων πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων σκοπευτικών πρωταθλημάτων. Συγκεκριμένα στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο φιλοξενήθηκαν:

1. Οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκοποβολής (World Cup) το 1994
2. Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής (World Championships) το 1995
3. Οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκοποβολής (World Cup) το 1997
4. Οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής (European Championships) το 1998
5. Οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκοποβολής (World Cup) το 1999
6. Οι τελικοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκοποβολής ((World Cup Final) το 2000
7. Οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκοποβολής (World Cup) το 2001
8. Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής (World Championships) το 2003
9. Οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής (European Championships) το 2004

Πέραν των πιο πάνω αγώνων, στους οποίους συμμετέχουν οι κορυφαίοι σκοπευτές και σκοπεύτριες της Ευρώπης και του κόσμου, κάθε χρόνο στο Ολυμπιακό σκοπευτήριο, μέσα στο Μάρτιο διοργανώνονται οι αγώνες του “CYPRUS GRAND PRIX”, που από το 2002 ονομάζονται “VICTORY – CYPRUS GRAND PRIX”, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο επίσημο «καλεντάρι» της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας και στους οποίους παίρνουν μέρος πάνω από 400 αθλητές και αθλήτριες. Στο Ολυμπιακό σκοπευτήριο διοργανώνονται επίσης κάθε χρόνο 2 με 3 παγκύριοι αγώνες σε κάθε αγώνισμα, μέσα στα πλαίσια του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Σκοποβολής.

Επίσης, το 2007 θα φιλοξενηθούν στο Ολυμπιακό σκοπευτήριο, οι Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής (οι τελευταίοι πριν τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου) και το 2008, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς, οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής.

Εγκαταστάσεις

Το Ολυμπιακό σκοπευτήριο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στο κόσμο διαθέτει 4 γήπεδα σκητ και 4 γήπεδα τραπ (ολυμπιακών προδιαγραφών), ανεξάρτητα, όπου μπορούν να αγωνίζονται ταυτόχρονα 48 σκοπευτές. Διαθέτει επίσης 8 γήπεδα για το δημοφιλές άθλημα του SPORTING (κυνηγετικών φάσεων), που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των περισσοτέρων κυνηγών. Όλα τα πιο πάνω είναι αγωνίσματα πήλινων δίσκων και διεξάγονται σε ανοικτό χώρο. Το Ολυμπιακό σκοπευτήριο στεγάζει επίσης εγκαταστάσεις σταθερού στόχου, όπου διεξάγονται αγώνες αεροβόλων όπλων (ντουφεκιών και πιστολιών). Η αίθουσα σταθερού στόχου διαθέτει 18 θέσεις ντουφεκιών και πιστολιών.

Πέρα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, στο Ολυμπιακό σκοπευτήριο στεγάζονται τα γραφεία της Σκοπευτικής Οργάνωσης Λευκωσίας καθώς και καφετερία – εστιατόριο, για τις ανάγκες των μελών και των φίλων τους. Είναι ανοικτό καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 10.00 π.μ. μέχρι αργά το βράδι.

Σκοπευτική Οργάνωση Λευκωσίας

Η Σκοπευτική Οργάνωση Λευκωσίας (ΣΚΟΛΕΥ), στην οποία ανήκει το Ολυμπιακό σκοπευτήριο, είναι το αρχαιότερο σκοπευτικό σωματείο της Κύπρου. Ιδρύθηκε το 1968 και σήμερα αριθμεί γύρω στα 250 μέλη (τακτικά και δόκιμα). Η ΣΚΟΛΕΥ αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου που ιδρύθηκε το 1983.

 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΣΚΟΛΕΥ, είναι 10μελές και τα μέλη του εκλέγονται ανά τριετία. Το παρόν διοικητικό συμβούλιο (εκλέγηκε το 2014) απαρτίζουν οι ακόλουθοι:

  1. Πρόεδρος: …………………….. Λουκάς Ψημολοφίτης
  2. Αντιπρόεδρος: ……………….. Κωστάκης Ξενοφώντος
  3. Γραμματέας: ………………….. Ανδρέας Λαζανίτης
  4. Ταμίας: …………………………. Έρικ Πούτρος
  5. Έφορος σκητ: ………………… Ευτύχιος Λοΐζου
  6. Έφορος τραπ: ………………. Αγαθόπουλος Πασχάλη
  7. Έφορος σπότριγκ / κόμπακ: .. Βάκης Παναγίδης
  8. Έφορος σπότριγκ / κόμπακ:… Στέλιος Στυλιανού
  9. Έφορος σταθερού στόχου: …. Πανίκος Ναζίρης 10.

Μέλος:…………………………… Παντελής Μαυρομμάτης

Επικοινωνία:
Σκοπευτική Οργάνωση Λευκωσίας
Ταχ. Θυρ. 12681, 2251 Λατσιά
Τηλ.: ++357 22 482660 (Υπεύθυνη Γραφείου: Ελένη Παπαγεωργίου)
22 485353 (Κυλικείο – Καφετερία)
Φαξ: ++357 22 486006
e-mail: [email protected]