ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΤΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ

«Αδέλφια μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια»

Αδελφοποιήθηκαν οι δήμοι Λατσιών και Πυλαίας-Χορτιάτη (Θεσσαλονίκης).
Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε στο Πανόραμα η αδελφοποίηση του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη με τον Δήμο Λατσιών επιβεβαιώνοντας τις πολύ καλές και στέρεες σχέσεις και τουw δεσμούς φιλίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο δήμων.
Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του δημαρχείου Πανοράματος μαζί με τον δήμαρχο Λατσιών Χρίστο Πιτταρά, τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Σπύρο Μιλτιάδη αλλά και αντιπροσωπειών των δύο πλευρών και πλήθους κόσμου, υπογράφηκε το πρωτόκολλο τιμής και αδελφοποίησης και έτσι εδώ και λίγες ώρες οι σημαίες των δύο δήμων κυματίζουν στα δημαρχεία Πυλαίας-Χορτιάτη στην Ελλάδα και Λατσιών στην Κύπρο. «Δίνουμε τον όρκο να βαδίσουμε μαζί, πιο κοντά ο ένας στον άλλο και κοιτώντας στο μέλλον που πρέπει στους Έλληνες. Το κάνουμε εδώ στην καρδιά της Μακεδονίας. Αλλά και με το μυαλό μας στη μαρτυρική Κύπρο, σε αυτά που μας ανήκουν, στους αδελφούς που χάσαμε. Γιατί οι πορείες των δύο πόλεων είναι παράλληλες. Και γιατί η Κύπρος αποτελεί ένα σύμβολο για όλους τους Έλληνες».
Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Λατσιών, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για τη μέχρι στιγμής άριστη συνεργασία των δύο πλευρών, αναφέρθηκε στη καλή και αδελφική σχέση που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια οι δύο δήμοι. «Θα επιδιώξουμε να επιβεβαιώσουμε την ανταλλαγή καλών πρακτικών και να διατρανώσουμε τους δεσμούς φιλίας που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου», σημείωσε ο Δήμαρχος Λατσιών, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Σπύρος Μιλτιάδης, που επισήμανε τη σημασία των αδελφοποιήσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου. Την εκδήλωση επίσης χαιρέτησε ο κ. Χρήστος Καναρόπουλος εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτρη Σισμανίδη όπου μετέφερε τις ευχές και τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Κιλκίς αλλά και των Κιλκισιωτών.

Στην εκδήλωση έγινε η παρουσίαση της συνεργασίας που υπάρχει ήδη ανάμεσα στο 2ο δημοτικό του Φιλύρου και του 3ου δημοτικού σχολείου Λατσιών, την οποία έκανε ο εκπαιδευτικός Τάσος Μπούτζας, αλλά και οι πρακτικές συνεργασίες σε επίπεδο νεολαίας μεταξύ των δύο δήμων, την οποία παρουσίασε ο εκπρόσωπος της ομάδας «Youthorama» Αλέξανδρος Χαρμπής. Στα ιδιαίτερα της βραδιάς τα συγκινητικά τραγούδια που παρουσίασε η νεανική χορωδία Πανοράματος υπό τη διεύθυνση του Ηρακλή Παναγόπουλου και η ανταλλαγή των αναμνηστικών δώρων από τις δύο πλευρές: ένα κεραμικό πιάτο με το σήμα της αδελφοποίησης και μια χειροποίητη στάμνα του 7ου π.Χ αιώνα από την Κύπρο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Σπύρος Μιλτιάδης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης και οι αντιδήμαρχοι Σοφία Σαουρίδου , Γιώργος Παρισόπουλος, Ελένη Γιαννούδη και Νίκος Χατζηαντωνίου, ενώ στην κυπριακή αποστολή συμμετείχαν μεταξύ των άλλων ο αντιδήμαρχος Λατσιών Κυπριανός Φιλίππου, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Κώστας Γεωργίου και Μαρία Χρυσοστόμου και ο Δημοτικός Γραμματέας Μιχάλης Σωκράτους.
Να σημειωθεί ότι ο δήμος Λατσιών διατηρεί εδώ και χρόνια στενές σχέσεις με τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Θυμίζουμε ότι οι νεολαίες των δύο δήμων αδελφοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2014 επί αντιδημαρχείας Σωκράτη Δωρή και Προεδρίας του Δ.Σ.Νεολαίας Λατσιών του Κυπριανού Φιλίππου,  ενώ το Γ΄ δημοτικό σχολείο Λατσιών έχει αδελφοποιηθεί με το 2ο δημοτικό του Φιλύρου του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη την 24η  Μαρτίου του 2015. Ακόμη αντιπροσωπεία του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, έχει παραβρεθεί σε εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Λατσιών για τις εθνικές επετείους τις  25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955.

Ο Δήμος Λατσιών  απένειμε αναμνηστικά δώρα θέλοντας  να τιμήσει ιδιαίτερα κάποιους ανθρώπους που με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες τους, συνέβαλαν στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο Δήμων με απώτερο σκοπό και στόχο την αδελφοποίηση Συγκεκριμένα στον Δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη κύριο Ιγνάτιο Καιτεζίδη,  τον κύριο Μιχάλη Γεράνη – Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, τον κύριο Ηλία Μάστορα για την ομάδα Νέων  του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη (Youthorama),  τον κύριο Τάσο Μπούντζα – Εκπαιδευτικός Β’ Δημοτικού Σχολείου Φιλύρου, τη κυρία Δόμνα Λειβαδοπούλου  (πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κυρία Σοφία Σαουρίδου (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας), κύριο Σωκράτη Δωρή (πρών Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας)– Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑΠ), κυρία Κωνσταντινίδου Ανατολή (πρώην  Αντιδήμαρχο Πολιτισμού,             Αθλητισμού και Νεολαίας ) και την κυρία Παπαμόσχου Χρυσή  Διευθύντρια του Β’ Δημοτικού Σχολείου Φιλύρου.

Ο Δήμαρχος Λατσιών παρέδωσε αναμνηστικό στον Υποστράτηγο  Χρήστο Δρίβα Επιτελάρχη του Νατοϊκού Στρατηγείου και εκπρόσωπο του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδος,   για να το παραδοθεί  στην οικογένεια  του  μακαριστού ήρωα  Θανάση Ζαφειρίου, του μοναδικού  επιζώντα  καταδρομέα από το Νοράτλας που κατέπεσε στην Μακεδονίτισσα και  που συμμετείχε στην επιχείρηση ΝΙΚΗ στην Κύπρο το 1974. Ο μακαριστός Θανάσης Ζαφειρίου ήταν δημότης του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη .