ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

ΓΕΝΙΚΑ

 1. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
 2. Σε περίοδο πανδημίας μην αφήνεται σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες, χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται. Μη χρησιμοποιείται τσάντες, κιβώτια ή άλλους ακατάλληλους περιέκτες για τοποθέτηση των απορριμμάτων σας προς συλλογή, παρά μόνο σε σακούλες με κορδόνι.
 3. Τοποθετείστε τις σακούλες στη σκυβαλαποθήκη σας και κλείστε τις πόρτες αυτής καλά. Όσοι δεν διαθέτουν σκυβαλαποθήκες τοποθετείστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός κατάλληλων κάδων απορριμμάτων και κλείστε τους καλά, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα επιμόλυνσης ανθρώπων, αλλά ούτε και να μπορούν πλανώμενα ή αδέσποτα ζώα να ανοίξουν τους κάδους και να σχίσουν τις σακούλες. Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων ή γύρω από αυτούς.
 4. Αποφύγετε εργασίες που παράγουν επιπρόσθετα απορρίμματα όπως επισκευές, κλάδεμα δέντρων ή άλλες εργασίες κατά τις οποίες θα παράγονται ογκώδη απόβλητα, όπως έπιπλα, στρώματα, συσκευές κλπ.
 5. Μη μεταφέρετε τα απορρίμματα σας σε τροχήλατους κάδους απορριμμάτων άλλων οικοδομών (πχ. καταστημάτων, πολυκατοικιών, σχολείων κλπ.). Η χωρητικότητα των κάδων αυτών έχει υπολογιστεί για χρήση από τους ιδιοκτήτες και ενοίκους των οικοδομών αυτών και όχι για άλλα πρόσωπα. Όταν χρησιμοποιούνται και από άλλα πρόσωπα γεμίζουν πιο γρήγορα και τοποθετούνται απόβλητα εκτός των κάδων, δημιουργώντας εστίες μικροβίων με τους συνεπακόλουθους κινδύνους.

 

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ Ή ΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Ή ΣΕ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ.

Εάν είμαστε σε καραντίνα ή έχουμε κρούσμα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι μας ή είμαστε σε αυτοπεριορισμό, τηρούμε τα πιο πάνω αλλά επιπρόσθετα και τα ακόλουθα:

 1. Δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους κατά τη συλλογή τους, όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών.
 2. Γεμίζουμε τις σακούλες μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά. Προσέχουμε να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.
 3. Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στην σκυβαλαποθήκη ή να τις τοποθετήσουμε στον κάδο απορριμμάτων. Τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.
 4. Δεν μεταφέρουμε τις σακούλες για συλλογή ως συνήθως κάνουμε, αλλά θα πρέπει να τις κρατήσουμε για 72 ώρες (τρείς μέρες) και μετά να τις εκθέσουμε προς συλλογή, ως αναφέρεται ανωτέρω. 
 5. Μετά τη συλλογή πλένουμε καλά τη σκυβαλαποθήκη μας ή τους κάδους με νερό και καθαριστικό και στη συνέχεια ακολουθεί απολύμανση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οικιακή χλωρίνη ή άλλα κατάλληλα απολυμαντικά.

 

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ (ΥΓΙΕΙΣ).

Εάν είμαστε υγιείς και δεν έχουμε υποψία κρούσματος, τηρούμε όσα αναγράφονται πιο πάνω στα (Γενικά) αλλά και τα ακόλουθα:

 1. Συνεχίζουμε την ανακύκλωση όπως πριν, αλλά προσέχουμε να μην τοποθετούμε εντός των ανακυκλώσιμων υλικών τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε, όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, κλπ. διότι αυτά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
 2. Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά.
 3. Είναι υπέρ της ασφάλειας όλων μας να χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και να δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στην σκυβαλαποθήκη ή να τις τοποθετήσουμε στον κάδο απορριμμάτων.
 4. Ο λόγος που καλούνται οι δημότες να εφαρμόσουν τα πιο πάνω μέτρα είναι για περιορισμό της εξάπλωσης του Κορονοϊού, αλλά και για να προστατευτεί το προσωπικό του δήμου που έχει την ευθύνη της συλλογής των απορριμμάτων. Ο δήμος καλεί τους όλους τους δημότες να ακολουθήσουν πιστά τις πιο πάνω οδηγίες για για το καλό όλων.